Πριν από περίπου 4 χρόνια έκανα καταγγελία για κακοποίηση σκύλου στις αρχές. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω αναλυτικά τις ενέργειες που χρειάστηκε να κάνουμε καθώς και το πως εξελίχθηκε τελικά η υπόθεση.
Το καλοκαίρι του 2018 βρεθήκαμε για διακοπές σε ένα νησί των Κυκλάδων. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας, μετακινούμασταν με το αυτοκίνητο καθημερινά προς τις παραλίες του νησιού μέσω ενός δρόμου που περνούσε έξω από τη χώρα. Από την πρώτη ημέρα, παρατήρησα ένα σκυλάκι δεμένο σε μια πλαγιά, αλλά αρχικά αγνόησα την κατάσταση, θεωρώντας το ως μια τυχαία στιγμή. Ωστόσο, καθώς οι ημέρες περνούσαν, διαπίστωσα πως το σκυλάκι παρέμενε στο ίδιο σημείο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, με το μόνο του καταφύγιο να είναι ένα ξύλινο κουτί, το οποίο ήταν εκτεθειμένο στη ζέστη και τον ήλιο.
Όταν πλησίασα διαπίστωσα πόσο φοβισμένο ήταν το σκυλάκι, το οποίο αμέσως κρύφτηκε στο σπιτάκι του και δεν σήκωνε το βλέμμα. Το μπολάκι του ήταν βρώμικο και γύρω από το σπιτάκι ήταν παντού τα περιττώματα του, κάτι το οποίο μας έκανε να καταλάβουμε ότι δεν το λύνουν ποτέ.

Η καταγγελία
Δεν είχα βρεθεί ποτέ σε παρόμοια θέση, ήξερα όμως πως δεν μπορούσα να μείνω άπραγη. Έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για να δω τις επιλογές μου και κατευθυνθήκαμε προς το αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουμε την παθητική κακοποίηση αυτού του σκύλου.
Όταν εξήγησα στους αστυνομικούς τι ακριβώς συνέβαινε, μου δόθηκε η εντύπωση πως ήταν ενήμεροι για την κατάσταση, παρόλο που έκαναν πως το ακούνε πρώτη φορά. Ήταν διστακτικοί στο να καταγράψουν το περιστατικό. Με ρώτησαν αρκετές φορές αν ήθελα όντως να κάνω καταγγελία και μου τόνισαν ότι θα είναι μπλέξιμο αν πάει δικαστικά η υπόθεση. Ένιωσα πως υπήρχε η πρόθεση να με αποτρέψουν. Όταν ήρθε ο διοικητής τους ήταν αρκετά πιο συνεργάσιμος, μου εξήγησε τις διαδικασίες και προχωρήσαμε σε επώνυμη καταγγελία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να διατηρήσεις την ανωνυμία σου και πρέπει να γνωρίζεις ότι αν πάει δικαστικά η υπόθεση θα κληθείς ως μάρτυρας.
Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο τμήμα, είχα μια εσωτερική διαμάχη για το αν κάνω το σωστό. Παρόλο που γνώριζα ότι δεν είναι δίκαιο για ένα ζωάκι να βιώνει αυτήν την κατάσταση, φοβόμουν για το αν θα δημιουργήσω πρόβλημα στον ιδιοκτήτη του και αν είχε όντως κακή πρόθεση ή αν απλά ήταν ένας άνθρωπος που είχε μεγαλώσει με αυτά τα πρότυπα και είχε άγνοια και απάθεια προς τα ζώα. Ακόμα όμως κι έτσι να ήταν έπρεπε από πλευράς μου να καταγγείλω το περιστατικό καθώς η μόνιμη αλυσόδεση είναι παθητική κακοποίηση και αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε κάποια στιγμή να αλλάξει τις πρακτικές του. Ολοκληρώσαμε τη γραπτή μου κατάθεση, παρέδωσα το φωτογραφικό υλικό και αποχωρήσαμε.

Το ίδιο απόγευμα περάσαμε ξανά από το σημείο που ήταν ο σκύλος και διαπιστώσαμε ότι ένας μεγάλος κουβάς με νερό είχε τοποθετηθεί δίπλα στο σκυλάκι και είχαν καθαρίσει τις ακαθαρσίες. Προφανώς η αστυνομία ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη. Φύγαμε από το νησί με βαριά καρδιά καθώς ήξερα ότι στην Ελλάδα αυτές οι ιστορίες συνήθως δεν έχουν καλό τέλος.
Ο καιρός πέρασε και η ζωή συνεχίστηκε χωρίς κάποιο νέο, μέχρι που έναν χρόνο μετά έλαβα κλήση για μάρτυρας στο Πρωτοδικείο της Νάξου. Ήμουν σοκαρισμένη που ο εισαγγελέας έδωσε όντως εντολή για να περάσει σε δίκη η υπόθεση και ένιωσα δικαιωμένη αλλά και τρομοκρατημένη, καθώς θα ερχόμουν αντιμέτωπη με αυτόν τον άνθρωπο για πρώτη φορά. Να σημειωθεί εδώ ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα μεταφορικά και η διαμονή του μάρτυρα είναι πληρωμένα από το κράτος για να παρευρεθεί στη δίκη. Όταν πήρα τηλέφωνο στο Πρωτοδικείο για να μάθω περισσότερες πληροφορίες, διαπίστωσα ότι δεν ήμουν η μόνη μάρτυρας. Είμασταν 3 γυναίκες που καταγγείλαμε το περιστατικό, κάτι το οποίο με ανακούφισε καθώς δεν θα ήμουν μόνη.
Η δίκη
Η ημέρα της δίκης έφτασε και κατευθύνθηκα προς το δικαστήριο. Είχα ήδη μάθει από το προηγούμενο βράδυ ότι ο σκύλος είχε απομακρυνθεί με εντολή εισαγγελέα από τον κατηγορούμενο και είχε ήδη υιοθετηθεί από μια οικογένεια στο εξωτερικό, κάτι το οποίο μου έδωσε απίστευτη χαρά και κουράγιο. Επίσης ο κατηγορούμενος είχε χάσει το δικαίωμα να έχει στην κατοχή του σκύλο μέχρι νεοτέρας. Εν μέρει ένιωθα πως υπήρξε δικαίωση και πλέον αυτό που περίμενα να δώ ήταν πώς θα εξελιχθεί και η δίκη.
Η στιγμή που συναντήθηκα με τον άνθρωπο αυτόν ήταν πολύ πιο εύκολη απ όσο περίμενα. Δεν ανταλλάξαμε κουβέντα και δεν πλησιάσαμε ο ένας τον άλλον. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως ο σκύλος δεν ήταν μόνιμα δεμένος και πως έβγαινε βόλτες κανονικά, παρόλο που οι αμέτρητες ακαθαρσίες στο χώρο του μαρτυρούσαν το αντίθετο, ενώ απολογήθηκε λέγοντας πως θα είναι πιο προσεκτικός πλέον. Ενημερώθηκα επίσης πως αυτό ήταν το 3ο σκυλάκι που του παίρνει εισαγγελέας άρα μιλάμε για κατ’εξακολουθηση παθητική κακοποίηση. Κι ενώ περιμένω να ακούσω το πρόστιμο που θα του επιβάλουν ευχόμενη να είναι μεγάλο για παραδειγματισμό, ακούω την εισαγγελέα να λέει “Λοιπόν, υπόσχεστε να μην το ξανακάνετε και να φροντίζετε καλύτερα τα ζώα σας;” κι εκείνος απάντησε “Υπόσχομαι”. Η δίκη έληξε και το δικαστήριο τον αθώωσε.
Έφυγα από την αίθουσα σοκαρισμένη με μια αίσθηση πικρίας και ματαίωσης. Εκείνος και ο δικηγόρος του έδιναν τα χέρια και πανηγύριζαν.
Συμπέρασμα
Είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου να υπερασπιζόμαστε τα ζωάκια που βρίσκονται σε ανάγκη και δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αξίζει. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κακοποίηση την ζώων χωρίζεται σε:
- Ενεργητική Κακοποίηση: Αφορά την άμεση και σκόπιμη βλάβη προς το ζώο. Περιλαμβάνει τυχόν ξυλοκοπήματα, την πρόκληση τραυμάτων ή ακόμα και τον θάνατο του ζώου.
- Παθητική Κακοποίηση: Αφορά την παράλειψη βασικής φροντίδας ή προστασίας του ζώου. Περιλαμβάνει την αφαίρεση τροφής ή νερού, την έλλειψη κατάλληλης φροντίδας ή καταφυγίου, τη μόνιμη αλυσόδεση σε ακατάλληλες συνθήκες και την παράλειψη ιατρική περίθαλψης.
Ενέργειες που πρέπει να λάβει κανείς σε περίπτωση παρατήρησης κακοποίησης ζώων:
- Καταγγελία στην Αστυνομία: Σε περίπτωση παρατήρησης περιστατικού κακοποίησης είτε ενεργητικής είτε παθητικής , πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
- Φωτογραφικό ή Βιντεοσκοπημένο Υλικό: Αν είναι δυνατό, προσπαθήστε να καταγράψετε την κακοποίηση με φωτογραφίες ή βίντεο. Το υλικό αυτό μπορεί να αποδεικτεί πολύτιμο σε περίπτωση νομικών ενεργειών.
- Ενημέρωση Φορέων Προστασίας Ζώων: Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν συλλόγοι προστασίας ζώων που μπορούν να προβούν σε ενέργειες, να παρέμβουν ή να σας καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματα.
- Μην Επιχειρήσετε Να Παρέμβετε Μόνοι Σας: Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι επικίνδυνη ή απειλητική, μην προσπαθήσετε να παρέμβετε μόνοι σας. Περιμένετε την επέμβαση των αρμοδίων φορέων.
- Υποστήριξη και Ενημέρωση: Μοιραστείτε την κατάσταση με γνωστούς και φίλους, καθώς και σε κοινωνικά δίκτυα, για να ενημερώσετε και να συνεισφέρετε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την προστασία των ζώων.
Όποια κι αν είναι η έκβαση αυτών των υποθέσεων δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν βλέπουμε πως ένα ζώο βασανίζεται. Στη δική μας περίπτωση μπορεί αυτός ο άνθρωπος να μη τιμωρήθηκε όπως του άξιζε, όμως σίγουρα σώθηκε μια ζωή και είδαμε πόσο σημαντικό είναι να επεμβαίνουμε και να υπερασπιζόμαστε αυτά τα ζωάκια.